The Marketing Ring Podcast: 5+ vragen over presenteren

Of ik mee wou doen aan een boksmatch? Of toch een uitdagend gesprek van 5 vragen. Met telkens 3 minuten voor een antwoord én dan de gong.

Natuurlijk. Met plezier ging ik in de podcast-uitnodiging van Renze.

Beluister hier mijn antwoorden:

Graag toch de snel de korte versie? Lees gerust door.

1. Welke 3 elementen zitten in een perfecte presentatie?

“Perfect is boring, in een sterke presentatie zit voor mij iets onverwachts. Verder speel je best in op de verwachtingen van je publiek én probeer je hen te inspireren en te challengen. Laat je publiek actief meedenken. Als laatste tip vind ik de Disney-ending altijd wel een winner.”  

2. Hoe houd je een klant geboeid tijdens de zoveelste ‘zie je mijn scherm’-presentatie?

Online presenteren doe je best anders. Eerst en vooral korter. Beperk je tot de essentie. Probeer staand te presenteren of zorg ervoor dat je camera op ooghoogte staat. Pas dus op voor de dubbele nek met plafond in beeld.

Gebruik je stem ook slimmer online. Begin eens zonder slides of gebruik een andere verrassende presentatietechniek. Je hebt ook tools als Mentimeter en Kahoot, om mensen te laten stemmen, maar gebruik die spaarzaam.”

3. Waar let je best op bij het maken van een presentatie?

Weersta de drang om alles te willen zeggen op je slides. Zeker qua tekst. Dat doodt de creativiteit en aandacht. Maak je verhaal idiot proof. Een 12-jarige moet het belangrijkste de dag nadien nog kunnen navertellen.

Let dus op de hiërarchie van je boodschap. Wat is het belangrijkste? Wat moet je zeker vertellen? En visuele power geeft een presentatie natuurlijk ook impact.” 

4. Hoe heb je presentaties zien evolueren de laatste 15 jaar?

“Positief. Vandaag presenteren mensen veel beter. Ze doen het ook veel meer, vanaf de kleuterschool. Via programma’s als Canva kan je ook snel vlotte slides maken met sterke lettertypes.

Los daarvan is een goeie presentatie natuurlijk veel meer dan vlotte slides. Een goed verhaal brengen is soms moeilijker voor jonge mensen. Daar werk ik onder meer op met studenten en bedrijven. Made to Stick is een fijn boek dat je daar meer over kan leren.”


5. Wat is de beste presentatie die je ooit zag?

Malcolm Gladwell. Tijdens het Creativity World Forum in Hasselt. Zonder slides, maar met drie ongelofelijke verhalen over Steve Jobs, net na zijn dood. En vanuit een stevig contrast. Namelijk waarom Steve Jobs niets uitgevonden had volgens hem. Indrukwekkend.”

Geert

Ps: Nog vragen? Klachten of complimenten?! Lees ons boekje ‘Presenteren met impact’ of vind me via geert@raadbijwoord.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s