Hoe eindigt The Lion King, Finding Nemo of bijna elke andere Disney-film?
Juist. Op de plek waar het verhaal begon.
Of het nu bij de uitstekende rots is of in de bescherming van het rif. Als kijker loop je warm het einde tegemoet. Want je herkent de setting en hoort hetzelfde rifje spelen.
‘Disney ending’
In vaktermen heet dat de ‘Disney ending’ en het is een van mijn favoriete presentatietips. Je koppelt terug naar het begin en geeft zo het publiek ‘closure’.
Steek je er ook humor en emotionele plakkracht in? Dan creëer je dankzij ‘the peak-end rule’ (zelfs bij een minder begin en midden van je presentatie) een positieve herinnering bij je publiek.
Veel beter dan de vaak zwakke, te korte of geforceerde eindes die ik zie bij presentaties. Waar is de nooduitgang? Zijn er nog vragen? Eum, dit is het einde.
Zelfde begin- en eindslide? Graag.
Voor je volgende presentatie is het dus simpel. Zoek een sterke beginslide en kopieer die gerust als eindslide. Start met een sterk verhaal waar je ook mee afrondt.
Je publiek verlaat met de glimlach je presentatie. Beloofd. En jij blinkt met je Simba-manen op de rots, luid brullend: It’s the circle. The circle of…
Geert
Ps: Graag nog andere technieken om je presentatie te kickstarten? Check ‘Presenteren met impact’, boek een workshop of betaal me verdorie eens een koffie. ☕️