Verrassend presenteren: 4+ frisse invalshoeken

2021. We maken er – verdorie – wel een straf jaar van. Bijvoorbeeld dankzij de nieuwe samenwerking met Cevora.

Als online trainer voor ‘Krachtig je project presenteren’ en ‘Overtuigend schrijven‘ mocht ik op 22 maart live optreden voor een 300-tal geïnteresseerden. Aaaaaah!

De webcast-studio voor deze learning snack? Die lag in de Cevora HQ op de Reyerslaan, net naast de VRT-toren. Dichter bij tv raak ik niet.

Toch liever de tekstversie? Hieronder de 4 invalshoeken én een bonustip, opgetekend door Jelle Vereecke van com & co. Lezen én testen maar!

1. Start vanuit een sterk contrast

“We don’t do PowerPoint” is de radicale oplossing van Jeff Bezos, de CEO van Amazon. Wie bij de Amerikaanse multinational iets wil voorstellen, schrijft dat uit in een tekst met volzinnen. Nadat iedereen die gelezen heeft, volgt meteen het Q&A-moment.

Je publiek zal vast en zeker verrast zijn als je je eerste slide projecteert en dan doodleuk zegt: “Vandaag doen we het zonder slides”. Je kan ook voor een andere – minder extreme – contrasterende start kiezen door te beginnen met een pakkende anekdote of met je laatste slide, de Q&A.

2. PechaKucha: pak het visueel aan

Talk less, show more. Dat is de filosofie achter deze presentatietechniek die ontstond in een architectenbureau in Tokio. Bij PechaKucha – Japans voor ‘prietpraat’ – gebruik je 20 slides waarop telkens alleen een afbeelding staat. Elke 20 seconden springt je presentatie automatisch naar de volgende slide. Je wordt zo verplicht om to the point te presenteren. Na 6 minuten en 40 seconden ben je klaar.

Een iets laagdrempeligere manier om je presentatie visueel te versterken, is starten met een krachtig beeld. Denk aan de beruchte presentatie van toenmalig premier Sophie Wilmès bij de start van de coronacrisis. Een aangrijpend beeld uit een ziekenhuis – gekoppeld aan een echt verhaal – had ongetwijfeld meer effect gehad dan haar opeenstapeling van bulletpoints en grafieken.

3. Wat als je plots maar 3 minuten hebt?

Stel: je hebt een presentatie van 30 minuten voorbereid. Wat zou je doen als je uiteindelijk maar 10 minuten krijgt? Of nog extremer: hoe zou je het in 3 minuten en evenveel slides doen? Door op voorhand die oefening te maken, word je meester van de inhoud en ben je voorbereid op verschillende scenario’s. Het zal je bovendien een hoop stress besparen.”

“Vaak heb je zelfs maar een minuut om je idee te verkopen. We spreken dan van een elevator pitch, een verhaal dat niet langer duurt dan een gesprek in de lift. Stel jezelf daarom vooraf ook eens de vraag wat het allerbelangrijkste is dat je publiek moet onthouden. Het zal de kracht van je verhaal alleen maar ten goede komen.

4. Tonen is het nieuwe zeggen

Begin je presentatie niet met je eerste slide, maar haal eens een voorwerp boven om het thema meteen tastbaar te maken. Koppel er een persoonlijk verhaal aan om dat effect te versterken.

Een heel mooi voorbeeld is het verhaal over de ‘magic washing machine’ van Hans Rosling. Op een beeldende manier probeerde de Zweedse academicus zijn publiek te overtuigen dat de wasmachine de belangrijkste uitvinding uit de geschiedenis is. Wees gerust: ook met een ander voorwerp werkt deze tip prima.

4+ Bonustip: gebruik interactieve tools … met mate

“Een vraag die ik vaak krijg: is het een goed idee om met tools als Kahoot en Mentimeter voor interactiviteit te zorgen tijdens mijn presentatie? Wel, ja en nee. Een poll of korte quiz is een uitstekende manier om je publiek te betrekken.

Maar overdrijf niet. Pas je dit trucje elke keer opnieuw toe, dan verdwijnt het verrassingseffect of raken mensen zelfs geërgerd. Ook hier is de conclusie: focus je op de kern van je verhaal.”

Graag meer tips om verrassend te presenteren?

Schrijf je in voor de opleiding ‘Krachtig je project presenteren’.

Geert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s