“Oeps! Ik liet het citroentaartje vallen”

Geniet van fouten. Ik deel de tip al jaren met wie het wil horen. Zeker in presentaties huldig ik graag het mantra: ‘Practice makes perfect… but perfect is boring’.

Speel dus bijvoorbeeld nooit een weerman die de autocue afleest tijdens een presentatie. En laat gerust een foutje toe, beter nog, buit het uit als een sterrenchef.

Creatief met citroen

Want net als er iets mis gaat, heb je de aandacht. Het mooiste voorbeeld van brokken omdraaien tot kunst, vond ik vandaag bij Osteria Francescana, het Italiaanse sterrenrestaurant van Massimo Bottura.

Waar je een koel perfectionisme verwacht in een wat stijve setting, gebeurde net het omgekeerde. Souschef Takahiko Kondo liet – net voor de service – een van de laatste citroentaartjes vallen. Krijtwit trok-ie weg, maar Bottura draaide de mindset om.

Hij brak de andere taartjes en doopte het nieuwe gerecht op zijn menu: ‘Oeps! Ik liet het citroentaartje vallen’. Tegenwoordig een van de beroemdste desserts in het sterrencircuit.

Contrast werkt altijd

Een fantastisch voorbeeld van creativiteit bij een moeilijk moment of blunder. Ook tijdens presentaties werkt dit en grijp je beter de kans om je voordeel te halen uit zo’n moment van grote aandacht.

Gebruik de spanning, bouw humor in én ontlaad de situatie.

Geert

Ps: Meer weten over de kracht van blunders? Lees hoofdstuk 7 van ‘Presenteren met impact’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s