‘The hill we climb’: dichter bij de dans

De beste vijf minuten van 2021? Die kreeg ik op 20 januari voorgeschoteld. Toe. Kijk nog eens rustig mee.

Maar wat maakt het gedicht van Amanda Gorman nu zo impactvol? Een poging:

1. Iconisch beeld: 5-seconderegel
Het beeld van de knalgele jas, de rode haarband én de jeugdige spirit spat van het scherm. Nog voor de 22-jarige Amanda Gorman iets zegt, schuif je naar voor op je stoel.

Er komt iets.

In copywriting noemen we dat de 5-seconderegel. Mensen scannen eerst, ze bepalen (onbewust) of ze tijd voor jou of je tekst willen maken. En beeld wint daar veelal van tekst.

2. Koppelen naar andere kippenvelmomenten
Gormans tekst staat bol van de verwijzingen. Eerst en vooral naar de actualiteit, de bestorming van het Capitool dagen ervoor, maar vooral ook naar positieve kippenvelmomenten. Denk maar aan:

‘where a skinny Black girl
descended from slaves and raised by a single mother
can dream of becoming president


Een directe verwijzing naar ‘the hope of a skinny kid with a funny name who believes America has a place for him too‘ in die andere iconische speech van de laatste 20 jaar.

3. Aemulatio
Koppelen naar grote momenten is natuurlijk niet genoeg. Gorman is er ook één. In de beste retorica overtref je als dichter de prozaïsche werkelijkheid.

Dat doet ze voor mij onder meer met ‘Future First’, een lijn die Trumps platgeslagen mantra poëtisch overtreft. Prachtig verpersoonlijkt door Amanda zelf.

4. Waarheid, durven én doen
Gorman daagt het verdeelde Amerika ook uit na haar titelvers: ‘the hill we climb. If only we dare.’ Dat werkt altijd. De indirecte dialoog, de uitdaging, zeker voor de can-do-spirit van de gemiddelde Amerikaan.

5. De prosodie en de ring
Maar het grootste succes? Dat zit voor mij in de spokenwordperformance van Gorman. De prosodie, de versnelling, de intonatie. Het einde zo mooi wegleggen, dat het nazindert.

De kokette gebaartjes en de ring met de gekooide vogel helpen tot slot ook. Als ik de Volkskrant mag geloven een geschenk van Oprah Winfrey. En een eerbetoon aan Maya Angelous beroemde gedicht Caged Bird:

The caged bird sings
with a fearful trill
of things unknown
but longed for still
and his tune is heard
on the distant hill
for the caged bird sings of freedom.’

Come on. Wat een start van 2021.

Geert

Ps: Zie je Gorman graag nog eens aan het werk? Zet je dan op 7 februari schrap voor de aankomende Superbowl, voor het eerst met een gedicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s