Hoe word ik een ‘Storyteller’?

Storytelling. Je kan geen magazine meer openslaan, of je komt het tegen. ‘Een tuin moet een verhaal vertellen’, zei de sympathieke Bartel Van Riet laatst nog in een HUMO-interview.

Maar wat houdt deze gehypete term eigenlijk in? Een straf verhaal is toch van alle tijden, niet? Wat is nu weer het best verkochte boek ter wereld?

0 Harry Potter en de vuurbeker (J.K. Rowling)
0 Vijftig tinten grijs (E.L. James)
0 Ik heb het gedaan (Paul Jambers)
0 De Bijbel (God)

De SUCCES-formule

Juist ja. Die laatste. Toch hebben al deze verhalen meer gemeen dan je denkt. Ze teren op dezelfde principes, nog het best beschreven door Chip & Dan Heath in hun meesterwerkje ‘Made to Stick’. Lees dat boek! Laten we hun tips even linken aan die Bijbelse bestseller. What sticks according to Dan & Chip? Well, probably something…

– Simple: geboren in een stalletje.
– Unexpected
: onbevlekt ontvangen, really?
– Concrete
: water in wijn, 12 apostelen, kruis.
– Credible
: de gevonden brieven, koningen, verschillende bronnen.
– Emotional
: de judaskus, nooooo.
– Stories
: de kruisweg, de wederopstanding, de barmhartige Samaritaan, …   

Verhoog de plakkans

Afgekort? SUCCES. Een slimmigheidje van de Heath Brothers om de kleefbaarheid van je verhaal te vergroten. En het acroniem (duur woord, 50 cent in het potje) lijkt me ook zeer toepasbaar op presentaties.

Houd het dus simpel, breng er een snuifje verrassing in, met betrouwbare facts & figures en een tikkeltje emotie, in een mooi opgebouwd verhaal. Dat verhoogt de plakkans. En je verhaal blijft makkelijker hangen.

‘Perfect is boring’

Over die emotie is het trouwens nog interessant om te verwijzen naar de K-factor. De kwetsbaarheidsfactor. Ook ik geloof sterk in het gebrek, het hoekje eraf, als weerhaakje in je verhaal. Perfect is boring. 

Een verhaal wordt pas interessant bij moeilijkheden, hindernissen. Vraag het maar aan Brené Brown. Toon jezelf dus als iemand authentiek in je presentatie. Met gebreken. En niet als een robot, want dat – does not compute.

Een gedachte over “Hoe word ik een ‘Storyteller’?

Reacties zijn gesloten.