Waar zijn de slides?

De beste presentatie die ik ooit zag?

Dat moet vorig jaar geweest zijn. Op het World Creativity Forum in Hasselt. Tussen 2000 mensen zat ik klaar voor de presentatie van Malcolm Gladwell. Met grote ogen, want over spaghettisaus had ik net dit gezien:

Een beeldscherm van 30 meter én drie camera’s beloofden een technisch meesterstukje. Vorige sprekers gooiden Prezi’s, PowerPoints en filmpjes rond onze oren. Gras lag onder de voeten van de spreker. En Malcolm kwam op.

‘Steve Jobs did not invent anything.’

Hij keek de menigte aan – wachtte drie seconden – en stak van wal. Over innoverend denken, de collectieve overwaardering van creativiteit en Steve Jobs, de ‘tweaker’.

‘Net na de dood van Jobs, schreef ik in een column dat de voormalige Apple-topman geen uitvinder was, maar iemand die vooral ideeën aanpaste… Ik kreeg meteen de halve wereld over me heen’, lachte Gladwell.

Een schoendoos met wieltjes 

Eind jaren ’70 zat de jonge Jobs namelijk op een dood spoor. Tot hij een rondleiding versierde in het research lab van Xerox PARC. Daar zag ie een van de eerste computermuizen. Zo groot als een schoendoos, met rolschaatswieltjes onder. Spielerei van de knapste Xerox-koppen. Je kon nu klikken op het scherm.

‘The second mouse eats the cheese’

Jobs haastte zich terug, gooide twee jaar werk in de vuilbak, en zei tegen zijn programmeurs: ‘Werk nu meteen een kleinere en goedkopere muis-interface uit’. Een gouden zet. Want bestaande ideeën verbeteren én naar de markt vertalen, bleek Jobs grootste talent.

Maar een van de vele verhalen die Gladwell aan ons vertelde die dag.

Geen enkele slide

Muisstil was het bij de 2000 aanwezigen, een uur lang. En het mooiste van het verhaal? Gladwell had geen enkele slide gebruikt. Just him, and the stories.

Meesterlijke pauzes, frisse content en warme beeldspraak. Ondersteund door slimme lichaamstaal en straffe voorbeelden. Zeg nu zelf, wie heeft er dan nog slides nodig?

Geert

Ps: En de beste presentaties van studenten? Die zag ik bij Thomas Waegemans (De Obama-slide) en Jef Leysen (snediger dan Chris Froome). Kleppers!

Een gedachte over “Waar zijn de slides?

Reacties zijn gesloten.