‘The Playbook’: Hoe smeed je een topteam?

Over twee weken is het zover. Dan starten onze studenten hun eigen PR-bureau. De pittige briefing? Die krijgen ze van een topbedrijf als Unilever, Lidl of dit jaar, DPG Media.

Maar hoe smeed je met zes nieuwe collega’s een winnend team? Netflix’ nieuwste ‘The Playbook’ toont je de weg van topcoaches.

‘1, 2, 3, Ubuntu’ (Doc Rivers’ spelers)

De eerste les krijgen we van NBA-coach Doc Rivers. 22 jaar na hun laatste titel loodste hij de Boston Celtics naar het kampioenschap. Een van zijn geheimen? ‘1, 2, 3. Ubuntu’.

Groepsgeest en compassie aanspreken via een overkoepelend verhaal. In dit geval het Zuid-Afrikaanse Ubuntu, belichaamd door Nelson Mandela. Verbinden met de grote V.

‘Never be a victim’ (Doc Rivers’ ouders)

Ook de tweede tip is van Doc. Toen in 2014 uitlekte dat Donald Sterling racistische opmerkingen maakte, stond heel Docs team op stelten.

Niet meer spelen? De handdoek gooien? Doc draaide het om, met de wijze woorden van zijn ouders en het stevige traject dat hij al had afgelegd. Kijk even mee.

‘Pressure is a privilege’ (Billie Jean King)

En Docs derde? Die leende hij bij Billie Jean King. Zit je team gebukt onder stress? Prikkel dan hun mindset. Bijvoorbeeld met een punchline als ‘pressure is a privilege’.

Je slaat twee vliegen in één klap. Het relativeert de opdracht aan de ene kant. Het is geen levensnoodzakelijke operatie die je uitvoert. Het is een basketbalmatch of company briefing met inzet.

Denk aan het omgekeerde: nooit een wedstrijd met inzet spelen. Wat is erger? Wanneer leer je iets? Zie het als een kans om jezelf tijdelijk te overstijgen. En Docs spotlight te vullen met het winnende vaandel.

‘What is delayed is not denied’ (Dawn Staley)

En kijk, als het vandaag niet lukt, dan kan je er morgen opnieuw naartoe werken. Samen. Met zweet, toewijding én een stevige portie grinta.

Dus, zeg eens.

Welke playbook maak jij met je team? Welke regels werken voor jou? Drop ze in de comments of e-mail me op geert@raadbijwoord.be.

Geert

Ps: Graag meer tips van topcoaches? Kijk wat Jill Ellis, José Mourinho en Patrick Mouratoglou nog delen op Netflix.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s