Online presenteren: de trucjes van Freeman, Clinton en Merkel

Daar zit je dan… In de kamer van je dochter. Knalroze muur op de achtergrond, een bende knuffels rond je scherm. Bijna klaar voor een belangrijke online presentatie?

Yikes! Je herkent het wel. En laat het duidelijk zijn. Zelfs voor geoefende professionals is online presenteren niet evident. Je publiek raakt afgeleid, je kijkt te dicht op elkaars hoofd en de internetverbinding valt uit.

Toch geef ik graag drie simpele trucjes mee.

1. Train je stem als Morgan Freeman

Het klinkt gek, maar eigenlijk moet je lager durven praten. Morgan Freeman werd niet geboren met zijn stem. Nee, hij trainde intensief met een stemcoach, geeuwde veel om zijn stembanden te ontspannen en oefende stevig om bewust lager te praten.

Online heeft een lagere stemkleur nog meer impact. Je hebt sowieso de neiging om met gespannen stembanden en hoge ademhaling je presentatie te starten. Warm je stem vooraf op (tippetappetop, iemand?) en probeer bewust een lagere stemkleur uit.

Wissel wel je intonatie en ritme af. Je hoeft niet heel de tijd als Rasti Rostelli te spreken. Praat eens zachter en harder, neem je publiek mee in een sterk verhaal én… pauzeer voor een belangrijk punt. Onderschat nooit de kracht van een welgemikte pauze.

2. Ga in de leer bij Bill Clinton

Ook online raad ik aan om meer te tonen dan je dik hoofd (in mijn geval). Durf je handen en bovenlichaam in beeld brengen.

Blijf met je bewegingen wel zo veel mogelijk binnen de ‘Clinton-box’. Toen Bill Clinton Amerikaans president wou worden, kwam uit de peilingen steeds terug dat het publiek hem niet helemaal vertrouwde. Hij werd ook gezien als iemand die durfde te overdrijven. 

Hoe zijn team die perceptie keerde? Door zijn handbewegingen trager en kleiner te maken en tussen heupen en schouders te houden. Het vertrouwen schoot omhoog. Een krachtige lichaamscontroletechniek.

Geen zin om meer dan je hoofd te tonen? Probeer dan iets meer in te zetten op je ogen en de kracht van je manier van kijken. In het filmpje hierboven zie je Clinton zijn blikopener vanaf minuut 2:48.

3. De driehoek van vertrouwen: Merkel

Ook Angela Merkel is de bosslady van rust en vertrouwen. Zij vouwt haar handen tot een driehoek en houdt die laag tegen de buik. Zo straalt ze rust en vertrouwen uit met haar lichaamstaal. Let wel op, hoe hoger de gevouwen handen, hoe minder effectief. Moeilijker online dus.

Maar wordt het niet terug hoog tijd voor een sterke offline presentatie?

vaginahanden534.jpg

Geert

Ps: Feest! Onze vernieuwde, vierde herdruk van ‘Presenteren met impact’ ligt bijna in de winkel. Met meer tips én een verse lading cartoongeweld.

Wil je deze graag in ‘sneak peek’ als cadeau ontvangen? Zet je beste online presentatietip in de comments of mail me op geert@raadbijwoord.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s