Interview: trainer in spotlight: de truc met de sokken

Dat ik dit – verdorie – nog mag meemaken. Een interview. Als trainer, met Kluwer Opleidingen, over presenteren. Mijn vijf antwoorden vind je hier. Het volledig verhaal op ‘Trainer in de spotlight’.

1. Van wie heb je zelf het meest geleerd?Geert Van den Eijnde

Van de mensen in mijn opleiding of les. Bijleren werkt in twee richtingen, er zit telkens best wat expertise in de zaal.

Zo heb ik via studenten Canva en Haiku Deck leren kennen. Heel fijne presentatietools. Hoe? Door het gewoon te vragen. canvaipad2

2. Wat zorgt ervoor dat je na een training zegt: ‘Dit was een geslaagde dag’?

Als ik de deelnemers zie blinken nadien, weet ik dat ze er iets aan hebben. Ik probeer me stevig voor te bereiden (o.m. via een korte vragenlijst) om dan tijdens de opleiding te kunnen inspelen op hun vragen. ‘Overprepare and then go with the flow’, zeg maar.

3. Wat is je geheime wapen als trainer?

De eerste 2 minuten die je voor een groep staat, zijn de belangrijkste. Ontspannen schouders, oogcontact, een glimlach: je lichaamstaal draagt het verhaal.

Ik trek ook steevast 2 verschillende sokken aan om de aandacht te prikkelen. En om ze ook in het moment te trekken. Een grapje stelt mensen op hun gemak.

4. Wat is je toptip?

Film jezelf terwijl je presenteert en bekijk jezelf kritisch. Zo eenvoudig en leerzaam. Bekijk de opname met en zonder geluid. Luister ook eens enkel naar het geluid.

Sommige mensen presenteren al 20 jaar en hebben zichzelf nog nooit gefilmd. Gek, want 5 minuten filmen en dat bekijken, kan je heel wat zelfvertrouwen en tips geven.

5. Wat apprecieer je aan opleiding geven voor Wolters Kluwer?

Dat bedrijven geld en tijd investeren in opleidingen. En dat Kluwer Opleidingen dit super professioneel omkadert. Kluwer Opleidingen legt de lat terecht hoog.

De vragenlijst vooraf is heel nuttig en er is ook een evaluatie. Als blijkt dat deelnemers aan de training antwoorden kregen op hun vragen, plus extra inspiratie, dan is dat fantastisch.

——————————————————GVDE-1_gespiegeld

Geert Van Den Eijnden is copywriter en geeft opleidingen en workshops. Voor Wolters Kluwer is dat de opleiding ‘Prezi, uw presentatie, maar dan met schwung’.

Aan de Thomas More hogeschool Mechelen doceert Geert ‘Schrijf- en presentatietechnieken’. Zie ook Geerts boek ‘Presenteren met impact’ en check zijn site met nuttige tips op www.raadbijwoord.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s