High in Amsterdam – mind hacks

Kan je via een sigarettenpeuk een hoofd reconstrueren? Het DNA hacken van een parelkwal? En daarmee katten laten oplichten ’s nachts? Blijkbaar wel.

Kan je iemands reflexen overnemen met hersengolven én een toestel van 79$? Een migraine-aanval hacken? Of een raket in de ruimte schieten zonder kerosine? Blijkbaar, ook.

Ik leek wel erg high, deze week in Amsterdam. Je zou voor minder. All people hot in Silicon Valley waren afgezakt. Voor de Singularity University Summit. Voor dit:

‘Shots of Awe’

Karakters als Rob Nail, Daan Roosegaarde én Brad Templeton namen het woord. Over AI robotics, smart highways én open source frog leaps. Allen gedrogeerd op de endorfines van Jason Silva’s vooruitgangsoptimisme.

Beter dan XTC

Peter Diamandis had de keynote op dag één. Hij vertelde over ‘Abundance: The Future is Better Than You Think’ en het in februari 2015 te verschijnen ‘Bold’.

De rode draad? Dat de wereld nu alle kansen biedt aan ‘the kid in the garage next door’. Om te experimenteren, improviseren én de wereld ex-po-nen-tieel te veranderen.

James, de voorbeelden

We kregen een drugslading aan radicale vernieuwingen voorgeschoteld. Met gloeiende verhalen als Miroculus (slogan: disease decoded), 123D app, Amazon, Plantlab.nl, Malariaspot.org, Uberhealth, Kaggle én meer.

Met genetic engineering, nanotech én data dizzyness. Met open-sourced Tesla-patenten. En met Belgische trots Scanadu, als schoolvoorbeeld op hun Silicon Valley campus.

“Affect a billion people with Singularity University”

De missie van deze werelds beste universiteit: “Het leven van meer dan een miljard mensen veranderen.” Binnen én buiten de kosmos. Rocket fuel ambition dus. Ook letterlijk.

De keerzijde van deze roes vooruit? Experimenten die op én over de ethische grenzen gaan. Speurhonden klonen? DNA-code stelen en op plaats van een misdaad planten? Terroristen én open-source bio-hacking? Ook dat gebeurt.

Junkieverdriet

Twee dagen vol roes-profeten. Deden mijn fantasie harder draaien dan alle coffeeshops van Amsterdam samen. Dat 3D-printing net voor die doorbraak zit die de Grimaldi’s, Maersks én DHL’s volledig door de disruptie zal jagen.

Dat er verder ook drie James Bond-films te maken zijn na twee dagen #SUSummit. Maarrr… dat het nu vooral voorbij is. Toch eventjes, zo op de trein terug naar Antwerpen. Met dat vreemd fijne junkieverdriet.

Benieuwd naar meer? Bezoek http://singularityu.org/ & http://www.xprize.org/.