‘No one is coming to help’

Geachte president van Europa,BuZfp5iIYAEEUUi
Beste meneer Van Rompuy,

Kotsmisselijk word ik ervan. Vermoorde kinderen overal. De laatste foto’s snijden door merg en been. Uitgedroogde kinderen sterven nu – en ook nu – in de onherbergzame heuvels rond Sinjar, Noord-Irak. Duizenden Yazidi-families op de vlucht. Vleugellam.

Mensen. Enkel verschillend in geloof – afgeslacht door anderen. Genocide is het woord. Jonge mannen die blind doorduwen voor een doorgeslagen idee. Hoofden afhakken? Vliegtuigen neerschieten? Vrouwen verkrachten? Omdat god het wil.

‘There is no one coming to help’

En hier zitten we dan. Nadenkend over hoe wij het weekend zullen invullen. Pop-upbar hier, museumbezoek daar, festival meepikken of toch maar een film? Het is niet te vatten.

Kijk even naar deze vrouw. De wanhoop nabij. Heel haar volk bijeengedreven, klaar om afgeslacht te worden. Een speech op leven en dood.

De EU? Oude mannen en cognac

Het effect? Obama schiet uiteindelijk in actie. En de EU? Museumsuppoosten van een andere wereld. Oude mannen in achterkamers, met sigaren, een prostaatprobleem en de betere cognac. Mossels.

Niemand die hier nog opstaat. Principes uitstalt, en stevig uitlegt waar wij voor staan. Internationaal recht door een CD&V-zeef. En niemand die de smurrie opruimt. Of toch. Een kans voor u om uit die pantoffels te schieten. Van haiku tot held. Wat heeft u te verliezen?

Bad to worse

Zoom even uit van Sinjar, en u zit in Syrië (gifgas iemand?), Libië en Gaza. Liever terug naar de beschaving? Mijd dan best even Turkije, want daar mogen vrouwen niet meer lachen. Om over Oekraïne maar te zwijgen.

298 mensen werden er neergehaald. Het merendeel Nederlanders. En wij komen niet verder dan een blaam en wat sancties. Ga ik bij de verkiezingen stemmen voor een mosselbank?

Wat kost het ijzer?

Het doet me denken aan dat stuk van Bertolt Brecht: Wat kost het ijzer? Wreed theater over hoe economie ethiek opeet. Als ontbijt.

De oplossing ligt niet meteen voorhanden. Dat begrijpt deze naïeve hond ook. Maar dat de EU nu opstaat en zijn ballen eens toont. Dat is toch het minste?