Write hacks – 17 simpele schrijftips

Sommige dingen werken altijd. Lijstjes bijvoorbeeld, dure bourbon én citaten. Welke schrijftips ik nog graag had gekregen – toen ik 20 was? Wel dat moeten ongeveer de volgende zijn geweest.

1. Contrast is koning

I don’t like reggae. I love it. Bob Marley wist het al, 10 cc zong het. Contrast werkt altijd. Ook als je vast zit in je brainstorm. Weg met de tonnen productinformatie. Verkoop het fijnste voordeel, jij rakker. Sell a good night’s sleep. Not the mattress. 

Bijkomend voordeel? Als je mensen even op het verkeerde been zet, en dan als een koning terug op de troon plaatst, lig je meteen in de bovenste schuif. Je lezer? Klaarwakker.

2. Hanteer de vijf seconden-regel

Het eerste wat je met elke tekst doet, is hem niet lezen. Ja, dat las je juist. Onderzoek wijst uit dat mensen elke tekst eerst scannen. En dan – in een vijftal seconden – beslissen of ze de tekst lezen. Wat eerst de aandacht trekt? De foto’s, titels, onderschriften, citaten en het PS. Dan pas komt de inleiding. Focus op deze structurele eye-catchers.

3. Lees je tekst luidop na

Elke goede schrijver oogt gek. Onder meer van zijn teksten luidop na te lezen. Geen betere verrader van te lange zinnen, zwak ritme én zoutloze bewoordingen. Lees je tekst geregeld luidop na én spreektaal je verhaal. Laat het uit je mond komen. Hoe authentieker, hoe beter.

4. Vermijd woordspelingen 

Dat ik ze niet meer op een hand kan tellen. Woordspelingen die het net dat beetje grappiger maken. Voor jezelf. Maar de neutrale lezer vooral verwarren. First be clear, than be clever. Wat is essentieel? Bak dat brood bruin.

5. Staat er al een vraag in?

Herlees de eerste alinea’s van deze blog. Luidop. Maar denk de vragen weg. Een pak saaier, toch? Vragen trekken je lezer in de tekst. Gebruik er genoeg. Ze vergroten het engagement en geven je tekst ritme. “Schrijven, goh, dat is praten met papier tussen,” zegt Mark Van Bogaert. altijd En hij heeft gelijk.

6. Roep het uit. GADVERDAMME!

Dat ik het niet durfde. Zo in het begin. Dingen schrijven als: ‘PFIETFIEW! Moh. HOERA! Juz! Ongeloofbaar! Vanzelfspreekzaam. Zzzzzzz. NOOOOOOO!’ Nu doe ik niets liever. Een uitroep of twee geeft je tekst dat tikkeltje meer karakter. Heerlijk!

7. “Citaten, dat werkt altijd.”

Mensen horen graag andere mensen. Zeker bekende mensen. Of mensen met een geloofwaardig beroep. Als het ook maar enigszins kan, gebruik dan citaten van je hoofdrolspelers. “Stel de belangrijkste vragen en beantwoord ze,” said someone ever. Ze geven je lezer een extra invalshoek, een tweede en derde kans om in de tekst te vliegen.

8. Beelden zijn belangrijker dan tekst

Helaas. Jij, aanstormend schrijftalent, jij. Beelden zijn baas. Dat kan je deels oplossen door beeldend te schrijven. Toch raden we je aan om je ook visueel te trainen en goede beelden te leren vinden en gebruiken. Mensen kijken eerst naar het beeld, en beslissen daarna pas of ze letters willen lezen.

9. Vermijd prikkeldraadwoorden

Moeten, kunnen, zullen, worden, gaan, probleem, … Het zijn allemaal prikkeldraadwoorden waar perfecte alternatieven voor bestaan. Maak je tekst actief en positief, spreek over ‘kansen krijgen’ en zoek zo veel mogelijk… le mot juste. Jij, taalschat.

10. Woorden die altijd winnen

Nieuw, gratis, krijgen, nu, vandaag, extra, … Het zijn woorden die de lezer erg graag hoort. Steek er minstens drie van in elke tekst die je schrijft. Ja, drie.

10+ Een krachtig idee is sterker dan lijstjes 

Mensen tellen niet graag. Het bewijs? Er staan wel veertien tips in deze blog. Maar ik heb een beetje gefoeterd met de nummering. Probeer altijd te werken vanuit een scherpe invalshoek. Mensen houden van een goed opgebouwd verhaal dat start vanuit een herkenbaar inzicht, dagelijkse frustratie of bright spot.

10+ Cijfers en letters = prijs!

Naast lijstjes, met nummering, werken cijfers ook erg goed in copywriting. Zeg: ‘Al 1.478 mensen hebben deze nieuwe training gevolgd’. En anderen schrijven in. Ook al wordt er met geen woord gerept over de kwaliteit.  Op Haiku Deck heb je dan weer meer dan 35 miljoen gratis ‘high quality’ beelden ter beschikking. Allen daarheen!

10+ Opsomming? De kracht van drie

In dezelfde rayon. Die van de cijfers, nog iets over de kracht van drie. De Middeleeuwse verhalen zaten er al vol van. Zo van ridders, deernes én een homo silvaticus. Opsommingen werken het beste. Zo van: een, twee, drie.

10+ Kill your darlings

Snijden in eigen vlees doet het meeste pijn. Zeker als je een sappige woordspeling hebt gevonden. Toch zijn de beste schrijvers, vaak ook de kilste schrappers. Doe de Elsschot-proef. Lees je tekst rustig na en delete elk woord dat de betekenis van je zin niet verandert. Leg de zakdoek maar klaar!

10+ En begin zinnen gerust met ‘Dat. Want. Of. En’. 

Dat het de lezer meteen in je tekst trekt. En een actiegericht nu-gevoel oproept. Zo’n openingszin die start met ‘Dat’. Of zinnen die beginnen met ‘En’ of ‘Of’. Niet overtuigd? Lees de vorige drie zinnen even terug.

Geert

PS: Helemaal tot beneden gelezen? En toch graag een copywriter in dienst? Bel (0498/539183) of e-mail deze malloot (geert@raadbijwoord.be) voor een vrijblijvende offerte. Many thx!