Creativity World Forum

Wat ik leerde van vijf dagen Finland? Dat ik naar Harvard wil, alleen al om Clayton Christensen te aanhoren. Dat de Design Factory een start-up sauna heeft. En dat tequila iedereen samen brengt. Van Vlerick tot Thomas More.

Koffie én ‘hugging points’startup sauna

Beginnen doet de reis in Helsinki, bij de Aalto Design Factory. Waar de baas zich ‘janitor’ noemt, er crash course teaching is (van 10 minuten tot 6 uur) én studenten ’s avonds niet naar huis willen.

Waar alles staat of valt met een rare mix van studieprofielen. Vlakke hiërarchie, hugging points én veel koffie.

Start-up sauna

Finland. Waar de belangrijke beslissingen in sauna’s genomen worden. Dus zijn er bij Aalto sauna’s op de campus. En een start-up accelerator ernaast. Klaar om studenten met een idee te coachen tot spin-through-structuren. Om onderzoek, innovatie en entrepreneurship te matchen. En te leren uit de mismatchen.

De kritische noot? Learning as byproduct of having fun, is misschien te speels als doelstelling. En gemakkelijk gezegd als je een jaarbudget van 1 miljoen euro krijgt. Maarrr toch, België kan iets opsteken van dit triple helix model én de multicampusmagie.

Op een mesthoop bloeien de mooiste bloemen 

In Tampere, de grootste studentenstad van Finland, bezochten we dankzij de fijne mensen van Flanders DC ook New Factory én Mediapolis. De eerste opnieuw een knappe start-up accelerator. De tweede een cutting edge mediaschool.

De belangrijkste les daar? Dat Belgen veel vlotter presenteren én… dat op een mesthoop de mooiste bloemen bloeien. De duizenden ontslagen bij Nokia in Tampere (december 2012) leidden namelijk (na het Fins gevloek – Voi Helvetti!) vooral tot honderden start-ups. Van fragiel tot anti-fragiel dus, als ik mag.

Drie soorten van disruptie

Op het Creativity World Forum was de waanzin weggelegd voor Brian Tracy. Een man die iedereen beloofde rijk te maken, maar in die belofte van 1992 bleef steken. Akelig.

Het fijnste inzicht? Dat echte disruptie democratisch is, you over-caffeinated start-up yups. En dat er modellen over bestaan: market creating (start-ups na Nokia-ontslagen), sustaining (Toyota Prius) en efficiency (e-government), bijvoorbeeld.

‘Screw it, just do it’

Seth Godin presenteerde sterk, maar wat er nu net bleef hangen? Dat is een andere vraag. En tot slot maakte Frans Johansson indruk met zijn Medici Effect, het belang van ideeën doorduwen én van dumb luck.

Wist je bijvoorbeeld dat Youtube begon als dating site?