Brainstorm met een bomma

Hoe kom je tot goeie ideeën? Nieuwe inzichten? En frisse gekte? Als je zo he-le-maal vastzit. Een knoert van een writer’s block hebt. En net dacht: Ik ga mijn kat wurgen.

Tien tips – tried and tested – om je creativiteit te kickstarten.

1. Zoek slechte vrienden

Brainstormen doe je beter niet alleen. Guillaume Van der Stighelen geeft vaak de tip om minstens één slechte vriend te hebben: die zijn vaak het creatiefst. En gelijk heeft-ie. Mensen omringen zich te vaak met gelijkgezinden. Niet bevorderlijk in een creatief proces.

2. Brainstorm met een bomma

Het moeten natuurlijk niet allemaal slechteriken zijn. Een bomma kan ook. Wandel eens een rusthuis binnen en zoek de oma met de lekkerste chocolaatjes: zeevruchten graag! Leg je ideeën of gebrek eraan uit. Tel de seconden voor het over ‘den oorlog’ gaat.

3. Stel een tegenargumenten-top tien op

Henny Van Gerwen, meester-copywriter van BBDO, zegt dat je meestal beter eerst de tien dingen opsomt waarom je het zeker NIET zou doen. ‘The reasons why not‘ zijn vaak eerlijker, en leggen sneller de juiste zenuw bloot dan ‘the reasons why’. Contrast is koning!

4. ‘Walk in stupid every morning’

Pas op voor de knowledge-trap die Dan & Chip Heath beschrijven in ‘Made to Stick’. Benader een situatie zo idioot mogelijk om tot frisse inzichten te komen. Zeg ‘ja, ja, ja’ als je samen brainstormt of improvisatietheater speelt. Sla de mens die meteen ‘ja, maar’ zegt.

5. Haal Bono’s hoedjes boven

Het is een klassieker van Edward De Bono, maar-ie werkt. Zet je in groep en verander elke tien minuten van hoed. Samen met je hoed wissel je ook je denkpatroon. Van regelnicht, tot emotionele vulkaan, bronstige boekhouder, advocaat van de duivel, …

6. Associatief, visgraat en blind brainstormen

Start bij een kernwoord en mindmap er op los. Schrijf als een gek, 80 woorden op twee minuten is je doel. Begin dan te bundelen. Een visgraat tekenen kan ook. Of sla een boek blind open. En start je brainstorm bij het eerste woord.

7. Eet een kwartje en ga joggen

Volgens mij werkt het creatieve deel van je brein (de rechterhersenhelft in dat rare hoofd van jou) als een sluitspier. Pas als je je ontspant – bijvoorbeeld bij de monotone hartslag tijdens het joggen – valt het kwartje. Als je er een opgegeten hebt, natuurlijk.

8. Als olifanten konden fietsen…

Maffe vragen leiden naar waardevolle inzichten. Ook bij schrijfopdrachten. Welke muziek zou de ideale klant opzetten op een zondagmorgen? Welk boekje leest-ie op het toilet? En als je doelwit een superheld was, welke zou het dan zijn? Ook Batman?

9. Begin de tekenen op een muur

Haal de zevenjarige tekenaar in je boven. Ook al ben je zo slecht als ik. Dat hoeft trouwens niet op papier. Zoek een muur, verf er Ideapaint over en begin storyboards te schetsen.

10. Dance the night away

Zo van wild. Met een Jack Sprite.