(Ont)zenuwen doe je zo

Cartoon van SuperMAARTEN! (Maarten Van Praet, professionele koekjesdoder!)

Spreekangst. Iedereen heeft er last van. Zeker deze. Uit onderzoek met 2500 geïnterviewden blijkt dat presenteren het ergste is wat hen kan overkomen.

Knoop dit in je oren. Zolang de spanning beheersbaar blijft, is er niets aan de hand. Integendeel, spanning werkt positief. Het geeft je een gezonde blos, meer zuurstof en verhoogt je focus. 

Alle begin…

Nerveus ben je vooral in het begin van je voordracht. Oefen je eerste minuten in zeven verschillende vormen. Want dan ben je het zenuwachtigste. Vertel het, zonder kaartjes. Practice makes perfect.

Zorg ervoor dat je in het begin van de presentatie iets doet: schrijf op het bord, wijs iets aan, neem iets stevig vast. En duw op die pen. Niemand ziet het en de spanning vloeit uit je lijf. Begin er wel niet – onbewust – mee te spelen. Geen klik,klak duzzz. 

Eum, ehum, euhum

Wie echt veel zenuwen heeft, kan vooraf ademhalingsoefeningen doen. Diep en rustig ademhalen via de buik, ontspant. Luister naar je hartslag. Voel het ritme zakken. Of gek dansend alles losschudden. Op deze tonen bijvoorbeeld.

En de eum, ehum, euhums? Je zegt ze enkel om tijd te winnen. Vervang ze door een pauze. Dat is even trainen, maar het loont. Het valt namelijk niet of nauwelijks op. Wel even volhouden. Van ‘onbewust onbekwaam’ naar ‘onbewust bekwaam’ gaat niet op vijf minuten.

Een rode kop en okselvijvers

Ademhalingsoefeningen tot slot kunnen veel oplossen, maar niet alles. Een gezonde portie relativering en humor doen nog het meest. Bijvoorbeeld bij rode vlekken of okselvijvers. Ga het niet uit de weg. Zeg bijvoorbeeld: ‘Hier sta ik dan met mijn rood-aangelopen kop. Niet zonder reden, want het volgende is belangrijk…’ 

En soms, ja soms, is enkel een lach gepast. Wanneer je water morst over je broek, net voor je op moet (wij tellen het niet meer op één hand). Of een witte broek draagt. Net na dat confituur-avontuur. Er zijn ergere dingen. Mensen ontspannen bij herkenbare dingen.

Praat over de olifant in de kamer. Lach ermee.  Het publiek zal uit je hand eten. 

Geert

Ps: Graag nog meer tips? Loop even binnen bij de ACCO-boekshops of surf naar de betere website in je buurt. Voor jouw exemplaar van ‘Presenteren met impact: van intro tot applaus’.