James, waar is de speeltuin?

Laat niemand je wijsmaken dat je geen sterke presentaties kan maken in PowerPoint of Keynote. Bewijs genoeg. Maar laat je ook niet vertellen dat presentatiesoftware daar stopt. Er is namelijk een digitale speeltuin open. Met een hoop gratis vertier!

Welkom in de wwwereld van de PowerPoint-challengers.

Je baas overtuigen met Prezi? Een managementpresentatie in Sliderocket? Of een inspiratiemoment in Vuvox of Projeqt? Why not! Met enkele simpele muisklikken en een portie experimenteerplezier speelt iedereen het klaar. Ja, jij ook. James, het overzicht.

Prezi, Sliderocket én Vuvox

Prezi is het paradepaardje van de PowerPoint-challengers. Opgestart in 2009, en meer dan 25 jaar jonger dan de eerste ppt (° 1987). Slik. Een Prezitatie is erg interessant als je één overkoepelend beeld hebt. Dan kan je alle slides in die ene afbeelding steken en vervolgens in- en uitzoomen. Zoals hierboven. Wel oppassen voor te veel gedraai. Niemand wordt graag zeeziek.

Het sinds 2008 beschikbare Sliderocket, net overgenomen door ClearSlide, lijkt dan weer sterk op de klassieke PowerPoint. En voegt er enkele nieuwigheden aan toe. Zo kan je niet alleen je eigen slides hergebruiken. Ook inspirerende templates zijn beschikbaar. Tel daar nog een Flickr-zoekfunctie en Youtube- & Twitterintegratie bij, en je komt snel tot fijne presentaties.

Nog? Vuvox dan. Helemaal gratis (weg freemium-model) en erg visueel. Meteen ook de zwakte. Heb je meer te vertellen dan goed gekozen beelden kunnen zeggen, dan wordt het moeilijker. Vuvox opteert voor één rail van beelden. Links beginnend en rechts eindigend. Een diashow 3.0.

Tiltviewer en Projeqt

Nood aan meer uitdagers? Gevorderden kunnen eens kijken bij Projeqt of Tiltviewer. Iets moeilijker, maar visueel straf. Bij Projeqt kan je meteen vanop je website presenteren. Twee vliegen – KLAP. Bij Tiltviewer werk je op een 3D-fotomuur.

Presenteren met impact

Je honger nog niet gestild? Lees je dan rijk in ‘Presenteren met impact- van intro tot applaus’. Het nieuwe boek van ondergetekende malloot en Kaat Jansen. Je vindt er handige lijstjes voor- en nadelen. Malle cartoons én leerrijke sidestories. Klik hier en krijg jouw exemplaar!

Verschenen als ‘Presenteren, nieuwe stijl’ op Vacature.com, 10 april 2013.