Loop weg van de computer

Cartoon van SuperMAARTEN! (Maarten Van Praet, koop aandelen van die man!)
Cartoon van SuperMAARTEN! (Maarten Van Praet, koop aandelen van die man!)

 

Je baas komt bij je aankloppen en vraagt je een presentatie voor te bereiden. Deadline? Morgenmiddag. ‘Mmmwoké’, mompel je met lichte paniek in de ogen. En na vier uur vakkundig uitstellen, doemt de deadline op. AAAH!

Dus… je zet je achter de computer, opent PowerPoint, en begint vlug-vlug ‘bullet points’ te schieten. PC-scherm, Google én truckerskoffie in aanslag. Herkenbaar?

Wegwijzer 1: Research je rijk

Goed fout, zegt Garr Reynolds. En gelijk heeft-ie. Start je voorbereiding weg van de computer. Dat is echt de eerste stap van je presentatie. En een erg belangrijke les. Ga wandelen of lopen (dan hebben wij onze beste ideeën) en straighten your thoughts.

Haal Sherlock Holmes in je boven en zoek naar interessante facts & figures. Zodat je het verhaal later vanuit je buik – en met vuur in de ogen – kan vertellen. Adrenaline & plezier zullen je deel zijn. En presenteren wordt leuk.

Worden je pupillen groter als je aan het onderwerp van je presentatie denkt? Dan is het tijd om nog meer informatie te verslinden. Haal het varken in je boven. Eet alles. Don’t hold back. Stevige research is de start van elke goede presentatie.

‘If you fail to prepare, you prepare to fail’

Het tegenovergestelde geldt ook: If you fail to prepare, you prepare to fail zeggen ze vaak. En dat is in 90% van de gevallen waar. Zolang je nog niet tot die gekke 10% hoort, neem je beter je tijd.

Dus rep je naar de krantenwinkel, bibliotheek of het betere internet in je buurt. Verslind vakliteratuur. Zoek dingen op. Ook in kranten en magazines. Want als er één ding is waar het publiek van houdt. Dan zijn het fijne verwijzingen naar de actualiteit. En anekdotes waarvan ze beginnen glimlachen. Een voorbeeldje:

Welke sport beoefende George Bush in high school?

A) Baseball
B) American Football
C) 400 meter sprint
D) Cheerleader

Google het antwoord. Zien we daar een glimlach?

Win, win, win!

Tien wegwijzers (Brainstorm met een bomma, schets een storyboard, ontzenuwen doe je zo, …) én een digitale speeltuin liggen vanaf vandaag in de aanbieding. Simpele en – iets minder simpele – tips & tricks die je presentatie de schwung geven die je publiek verdient.

Win nu jouw exemplaar van ‘Presenteren met impact: van intro tot applaus’! Vacature geeft 10 exemplaren weg. Wil jij leren hoe je efficiënt moet leren presenteren? Stuur Vacature een mailtje met de reden waarom jij dit boek zou moeten winnen naar redactie.online@vacature.com met als onderwerp ‘Presenteren met impact’. Vergeet ook je adres niet te vermelden!

Verschenen als ‘Elke presentatie begint met goede research’ op Vacature.com, 3 april 2013.