Glimlach met je ogen

what do you meanKlaar voor een belangrijke presentatie? Sterk verhaal: check. Straffe slides: check. En… juist, nu nog die overtuigende lichaamstaal. Justin, vlug, drie tips.

Laat je bekijken

Begroet mensen als ze binnenkomen. Maar geef ze ook tijd om jou te scannen en te acclimatiseren. Zet je bijvoorbeeld schuin, én durf even wachten voor je start. Bouw vervolgens rustig een visuele band op.

Kijk zelf ook: lees je publiek

Op een podium of voor een groep word je niet alleen bekeken, je kijkt zelf ook, en daar kun je veel van leren. Lees de blikken van je publiek. Speel in op die rare lach van rij vier, of op die onbegrijpende frons: ‘Oei, ga ik te snel? Laat ik een voorbeeld geven …’

Maak je publiek belangrijk door oogcontact. Beperk je niet tot de eerste twee rijen. Of tot die knappe Annelies op de derde rij. Staren… wordt altijd raar.

bieber
Niet enkel je tanden drogen

Glimlach ook. Met je ogen, niet gewoon je tanden drogen. Gek dat een minzame lach nog zo vaak vergeten wordt. Essentieel om je publiek te ontspannen én vriendelijk en zelfzeker over te komen.

Geert

Ps: Graag nog meer presentatietips? Over taal en lichaamstaal? Bestel ons boek ‘Presenteren met impact’ of mail me voor een koffie – met koekje.