Zenuwen? 13 tips voor je presentatie

Zenuwen net voor die belangrijke presentatie? Een rode blos over de wangen? En een oksel die stiekem richting de andere vijvert?

Het overkomt de beste presentatoren. Wat zij zoal doen om de spanning te verkleinen? Zich praktisch voorbereiden als een baas.

Verwelkom meneer Murphy

Voorzie dus een stevig ontvangstcomité voor praktische hick-ups. Hoe? Kom een uur te vroeg én verwelkom meneer Murphy. Die komt in alle gedaantes. Een uur speling is geen overbodige luxe. Scan de ruimte met volgende simpele check-up.

Check-up – in 13 tips – voor je presentatie

1) Hoe vuil is het lokaal? Ruim het op.

2) Werkt het internet, geluid én de computer écht?

3) Laptop bij? Oplader? En werkt de connectie met beamer?

4) Heb je een extra tussenstuk nodig, jij Apple-hipster?

5) Is de beamer en een eventuele afstandsbediening ready to use?

6) Zijn er stiften? Schrijven die? En een apart bord?

7) Is er een microfoon en doet die niet van FFFFFIIIIIIIIAAAAA?

8) Hoe staan de tafels en stoelen? Kunnen we die beter plaatsen? In een U-vorm?

9) Is het scherm zichtbaar? Ook met dat zonnige weer?

10) Is er drinken aanwezig – best geen bruiswater (burps) – voor die kikker in je keel?

10+) En… hoe warm is het? Is er airco? Kan het raam even open aub?

Het helikopter-grapje

Presenteer je met een microfoon, test die dan rustig uit. Praat over de microfoon. Behalve als je het helikopter-grapje doet. Je speeksel mag je bijhouden. Voorzie best een vaste internetverbinding. Of een offline-versie van je presentatie. Altijd lastig als de wifi wegvalt.

En presenteer je aan een kleinere groep, zet de tafels en stoelen dan bij voorkeur in een U-vorm. Dat vergroot de interactie, zeker bij de vragenronde.

Murphy is nooit ziek

Nog een laatste tip om last-minute zenuwen te vermijden? Voorzie je eigen materiaal bij een belangrijke presentatie. Desnoods vierdubbel.

Maak bij een groepspresentatie meer dan één teamlid verantwoordelijk voor hand-outs en achtergrondmateriaal. Ziektes kunnen altijd toeslaan. Drukkerijen dicht. Printers eigenwijs. Zeker net voor een belangrijke presentatie.

Maar besef, meneer Murphy, die wordt nooit ziek. Voorzie dus een fijne ontvangst.

Geert

Ps: Nog graag extra tips? Lees ‘Ontzenuwen doe je zo‘ of bestel je eigen exemplaar van ‘Presenteren met impact: van intro tot applaus‘. Happy preparing!