Wat ik zeker meeneem van de SEO-training van Nicolaas De Geyndt?
Deze 7 snelle SEO-takeaways
👉 Er kunnen tot 4 advertenties staan boven onbetaalde links. 🎫
👉 31% klikt op eerste organische link van Google.🥇
👉 Niet bij eerste 3 links? Oei. Vanaf 5de link onder 10%. 📉
👉 Vraag in je title tag? Boost van 14% CTR.❓
👉 Google kijkt naar mobiele zoekopdrachten.📲
👉 Vooral visuele website? Google leest het niet.🤓
👉 Linkbuilding is de turbo van SEO. Werk op ankertekst. ⚓️
Wat dat betekent voor beginners?
Goh, dat SEA toch belangrijker is dan je denkt. Als er tot 4 advertenties kunnen staan boven je organische resultaten, moet je als gehaaste Googler van goeden huize zijn, om daar niet op te klikken. Zeker op je smartphone.
Waar je vroeger champagne bovenhaalde als je op pagina 1 van Google stond, is dat nu anders. Je zit best al bij de eerste 3 links. Uit een analyse van 5 miljoen Google Searches concludeert Backlinko dat je al vanaf de vijfde organische link onder de 10% CTR of doorklik-ratio zit. Unk.
Waarom vragen goed werken?
Ik zeg het al jaren in mijn schrijfworkshops. Een goed-gemikte vraag werkt altijd. Nu heb je ook de SEO-cijfers om dit te staven. Zet je een vraag in je title tag, dan boost je je CTR met 14%.
De grootste fout? Te weinig tekst
Google blijft een mobiele leesmachine. Voorzie dus genoeg tekst met goeie ankerwoorden voor je hyperlinks. Veel kleine e-commerce websites trappen in de visuele val. Ze zetten mooie beelden bij hun producten, maar weinig tot geen relevante tekst voor Google.
SEO basics: titel, metatekst, headings en meer

Tot slot is het belangrijk om je basis te verzorgen.
Denk aan een snel-ladende website, relevante inhoud, sterke links, indexeerbaarheid en de gebruikerservaring. En aan een helder trofeezoekwoord per pagina en slimme kernwoorden in je URL, titel, metatekst, headings, afbeeldingen, eerste paragraaf en meer.
Google Keyword Planner
Via onder meer Google Keyword Planner kan je interessante zoekwoorden opvissen. Ook Backlink-checker of specifieke plugins (bijvoorbeeld Yoast SEO voor WordPress) kunnen je SEO stevig verbeteren.
Maar je voelt het al, om van basis naar meer geavanceerd te gaan volg je best een workshop bij een SEO-specialist. Bijvoorbeeld bij Nicolaas.
Ook deze SEO-beginnergids van Wiseo is meer dan de moeite.
Geert
Ps: Of ik nog werk heb aan mijn website qua SEO? Wees maar zeker. Alle tips welkom in de comments of via geert@raadbijwoord.be.