Wat Supernova zo geweldig (en kwetsbaar) maakt: 3 take-aways

Een evenement van 3 miljoen euro. Dat kapitaal en creativiteit samenbrengt. In hartje Antwerpen. Is dat zijn geld waard?

Hier zijn mijn drie take-aways van Supernova:

1. Branie in België. Eindelijk.

België verdient meer branie. Underdog- of schildpadpolitiek aan de kant. Hier komen de ideeën, grotere investeerders en een plek om je start-up aan dat geld te pitchen. Hoog tijd en knap omkaderd.

Philip Inghelbrecht, Belg en oprichter van Shazam, was het sprekend voorbeeld op dag 1. Zes jaar lang doorgezet (nog voor online muziek en smartphones bestonden). Wat een visie en durf.

2. De set van Seth: ‘cater to the weird’

Purpere koeien, het waarom van Harley Davidson-tattoos (en nooit Suzuki) en spam. Seth Godin haalde zijn klassiekers minzaam boven.

Met zijn simpele definitie van marketing (= ‘remarkable, worth making a remark’) raakte hij een snaar. Met zijn ‘cater to the weird’ vatte hij mijn blogs samen.

3. Cyborgs presenteren beter

De krakende trappen, blazende airco en kille akoestiek hielpen niet. Dat las u al in De Tijd.

Maar ook de sprekers vochten met zichzelf. De eerste zat vast in een droge hoest, al de Amerikanen in mo-no-to-nie en een verloren gelopen Nederlander dacht alles te moeten aflezen van zijn telefoon.

Nee, het presentatieniveau was armoedig. Slimme mensen zijn veelal geen straffe sprekers, zo blijkt. Zo mag je van een schoondochter van meesterverteller Hans Rosling toch wel een sterker gebracht verhaal verwachten.

Onverbiddelijk stroomde het publiek tijdens vele presentaties buiten. Onvergefelijk bleef het afwezig tijdens andere speeches. Zo sprak het creatief collectief Snask (top 50 workplace in the world) volgens mij nog niet voor 100 mensen. Yikes!

De kracht van pauze, humor én spanning

De enige die wel slim presenteerde en een groot publiek bekoorde, bleek een cyborg, godbetert. Neil Harbisson gebruikte de kracht van pauze en humor, van spanning en ontspanning, van top story en anekdote. Het publiek schoot wakker.

Daar bleef Supernova ook kwetsbaar. Veel lege stoelen op een uitverkocht evenement. Weinig interactie en diversiteit op de conferentie. Maar wel veel vrouwelijke sprekers en bezoekers van alle leeftijden. Het moet gezegd. Dat is ook al een verdienste in de wereld van tech.

Op het einde van twee dagen conferentie liep ik met hoofdpijn, drie take-aways en een nieuw ondernemersidee buiten.

Is dat zijn geld waard? Ja.

Dankjewel, Flanders DC en Supernova.

Geert

Ps: Sawubona van Seth Godin in gedachten houdend. Wat vond jij ervan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s