Ik wens u veel chaos toe

“Life is not a cosmos. It’s chaosmos.” James Joyce wist het al. En ook het onderwijs begint stilaan het licht te zien.

become-a-kaospilot-300x121Kaospilot

In Denemarken bijvoorbeeld is ‘Kaospilot’ opgericht. Een postgraduaat, gestuurd vanuit de verfrissende gedachte dat alle informatie voorhanden is. En dat het onderwijs de keuze heeft. De snel veranderende wereld achternahollen óf de ‘content-explosie’ juist omarmen én studenten zelf leren navigeren. Als volleerde chaospiloten.

Het doet me denken aan een van de fijnste design-principes. Nathan Shredoff, voormalig Chief Creative Officer van Vivid Studios, noemt het ‘Randomness’. Maar noemt u het gerust chaos.

De ervaring van Shredoff leert dat een beetje goed gemikte chaos, op bijvoorbeeld een website, de gebruiker net activeert. Hem aanzet om verder te zoeken. En het is net dat, dat het onderwijs in België nodig heeft.

De grootste kans voor het onderwijs

Weg met de systeemjunkies. Ik pleit zelf schuldig. Studenten vragen stappenplannen én studenten krijgen het. Terwijl het soms veel beter is om te zoeken, ploeteren, vloeken. En hen zelf een structuur te laten opbouwen.

De oplossing? Zeg maar zelfredzaam de toekomst tegemoet. Weg met de leerkrachten die – tijdens de laatste les – de cursus afpunten: ‘Dat moet je kennen, dat niet’.

e5cf1a4ef058f30bd57be2645adc65aaDe makkelijkste weg. Geen gezaag, blije gezichten. Wel, verdorie, moeilijk kan ook.

Chaosdelers

Laat leerlingen en studenten veel vaker zelf een kritische inschatting maken. Ze pikken het sneller op dan je denkt. Maak er geen ‘curling kids‘ van.

Pas dus op met te veel structuur. En deel liever een heerlijke portie chaos.

Geert

Ps: Klachten? Complimenten? Slechte voornemens? Ik hoor het graag. In de comments of via geert@raadbijwoord.be. Happy New Year!

2 gedachtes over “Ik wens u veel chaos toe

  1. ‘Ik wens je een heel chaotisch 2016 toe!’ klinkt ten minste origineler dan de traditionele wensen, alleen maak je er niet veel vrienden mee 🙂 Maar je hebt gelijk dat we chaos veel meer zouden moeten omarmen in het onderwijs en daarbuiten. Ik worstel er soms ook wel mee in de presentatieworkshops voor onderzoekers: enerzijds wil je alles in hapklare schema’s gieten, want dat willen ze (en passen ze gemakkelijk toe). Anderzijds weet je ook dat je de dingen niet zomaar in schema’s en 3 stappen kunt gieten, omdat de realiteit vaak erg chaotisch is. In ieder geval een nadenker voor 2016! Over onderwijsinnovatie: ga je naar Edushock? http://www.kdg.be/opleidingen/edushock-leerfestival

  2. Thanks, Hans! Ik denk er graag verder met je over na. Ik heb over de post al veel minzame ruzie gemaakt met o.m. collega’s. Als we de geesten maar scherp houden, niet? Edushock wordt moeilijker dit jaar, met werk. Maarrr… zeker de moeite. Ik lees er graag jouw blogpost over dan! Afgesproken? 😉 Houd je goed, fijne feesten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s